Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pohrozil Turecku dalšími ekonomickými sankcemi

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/Ankara - USA ve čtvrtek pohrozily Turecku dalšími ekonomickými sankcemi, pokud Ankara nepropustí zadržovaného amerického pastora Andrewa Brunsona. Turecká lira přesto dnes zahájila obchodování růstem.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek na twitteru napsal, že Spojené státy za propuštění pastora "nic platit nebudou" a Turecku se pomstí. Americký ministr financí Steven Mnuchin na čtvrtečním zasedání kabinetu prezidenta ujistil, že sankce jsou připraveny pro případ, že Brunson propuštěn nebude.

Turecká lira přesto zahájila dnešní obchodování růstem, krátce po 09:00 SELČ dolar vůči ní ztrácel asi 0,6 procenta na 5,78 liry za dolar. Na začátku týdne přitom krátce vystoupil až nad sedm lir. Ministr financí Berat Albayrak ve čtvrtek uvedl, že Turecko vyjde ze současné krize silnější a že tamní banky jsou zdravé a silné.

Spojené státy minulý týden zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Ankara v reakci na to zdvojnásobila cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

Témata:  Turecko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy