Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu jsou přes dva tisíce islamistů připravených útočit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá policie a kontrarozvědka odhadují, že Německo potenciálně ohrožuje 2220 radikálních islamistů. Jejich počet tak roste.

Ještě v květnu úřady odhadovaly počet mužů a žen s "islamisticko-teroristickým" potenciálem na 1900 a loni na 1700, informovala dnes agentura DPA.

"Toto číslo ozřejmuje aktuální potenciál ohrožení," řekl DPA šéf kontrarozvědky (BfV) Hans-Georg Maassen. "Bezpečnostní úřady věnují zvláštní pozornost pozorování tohoto okruhu osob," dodal Maassen.

Nárůst počtu potenciálně nebezpečných islamistů vysvětluje tím, že pracovníkům kontrarozvědky se o radikální scéně podařilo získat více informací.

BfV poprvé zpracovala i podrobné informace o rodinných příslušnících stoupenců takzvaných salafistů, tedy radikálních islamistů, kterých je dohromady odhadem na 11.200. Nyní je například známo, že 38 procent salafistů je ve věku mezi 26 a 35 lety.

Dalších 35 procent je starších a zhruba čtvrtina (27 procent) mladších. Pouze 12 procent islamistických radikálů tvoří ženy a osm procent jsou konvertité k islámu. Devadesát procent všech salafistů pochází z prostředí přistěhovalců.

Témata:  Německo terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy