Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko bude podle Erdogana bojovat proti pokusu o hospodářský puč

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecko bude ze všech sil bojovat proti pokusu o ekonomický puč a proti hrám, které mají ohrozit jeho hospodářství. Na sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to dnes řekl prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecká ekonomika se ocitla v problémech mimo jiné kvůli zhoršeným vztahům se Spojenými státy, které na něj uvalily sankce kvůli sporu o zadržovaného amerického duchovního Andrewa Brunsona.

"Někteří lidé se nás snaží ohrožovat skrze ekonomiku, skrze úrokové sazby, měnové kurzy, investice a inflaci," řekl Erdogan svým příznivcům. "A my jim říkáme: vidíme ty vaše hry a vyzýváme vás na souboj."

Turecká lira od začátku letošního roku ztratila vůči dolaru téměř 40 procent. Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z rostoucího vlivu prezidenta Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci. Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's proto v pátek snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy