Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6060 nově nakažených za den. Covid-19 nabírá v Rusku na obrátkách

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

V Rusku je za den rekordních 6060 případů nákazy koronavirem. Úřady oznámily, že 43 procent lidí, u kterých se nákaza potvrdila, nemělo příznaky. Rusko už má 42.853 nakažených a 356 mrtvých, informoval dnes krizový štáb pro koronavirus. Počet zemřelých se od soboty zvýšil o 46.

Nejhorší situace je v Moskvě. Agentura TASS oznámila, že až 60 procent nakažených Moskvanů nemá žádné příznaky.

V hlavním městě denně přibývá v průměru 2500 potvrzených případů nákazy. Před týdnem bylo bez symptomů asi 40 procent pozitivně testovaných, nyní je jich 60 procent.

Vzorky od těch, u nichž byl virus potvrzen při prvním testu, se v Moskvě posílají na druhý test, který má nákazu potvrdit. "Hlavním cílem je tyto lidi izolovat, a zredukovat tak šíření infekce," uvedlo krizové centrum.

Na Slovensku v sobotu zemřel další člověk infikovaný koronavirem, celkově tak počet obětí pandemie choroby covid-19 v zemi pod Tatrami vystoupil na 12. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Novou obětí je klientka domova seniorů ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy, které se stalo jedním z ohnisek nákazy. Už dříve zemřelo několik důchodců, kteří pobývali ve zmíněném domově.

Nákazu koronavirem testy potvrdily v sobotu také u 25 lidí v jiném sociálním zařízení na severu Slovenska. Premiér Igor Matovič v dnešní diskusní relaci televize TA3 řekl, že stát bude testovat na koronavirus všechny klienty domovů sociálních služeb. Využije k tomu takzvané rychlotesty, které jsou ale méně přesně než analýza vzorků výtěru z nosu a krku. Plošné testování ve zmíněných zařízeních slovenské úřady původně neplánovaly.

V sobotu testy na pětimilionovém Slovensku odhalily 72 nakažených koronavirem, celkově má tak země 1161 potvrzených případů nákazy, uvedlo ministerstvo SR. Kromě domovů seniorů se ohnisky nákazy stalo i několik lokalit s romským obyvatelstvem.

Ve slovenských nemocnicích je hospitalizováno v souvislosti s koronavirem 212 pacientů, u 81 byla choroba covid-19 potvrzena. Dva pacienti byli napojeni na umělou plicní ventilaci. Z choroby covid-19 se na Slovensku dosud vyléčilo 229 lidí.

Španělsko má už 20.453 případů úmrtí na koronavirus, což je o 410 více než v sobotu. Nakažených je v zemi téměř 196.000 lidí. Oznámilo to dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Denní nárůst počtu mrtvých je nižší než v sobotu, kdy přibylo 565 úmrtí.

Přírůstek potvrzených případů činí za poslední den přes 4200, což je více než počet nových případů ohlášených v sobotu, kdy jich bylo více než 3600.

Podle dnešních údajů ministerstva je v zemi potvrzeno 195.944 případů nákazy. Vyléčilo se 77.357 lidí, naopak 20.453 jich zemřelo.

Španělsko je po Spojených státech nejvíce zasaženou zemí. Zdravotnické úřady se ale domnívají, že vrchol epidemie už má země za sebou.

Vláda v Madridu zavedla tvrdá omezující nařízení, která bránila lidem vycházet z domovů, s výjimkou nezbytných případů. Od 27. dubna by zákaz měl být uvolněn pro děti. Nouzový stav byl vyhlášen původně do 26. dubna, premiér Pedro Sánchez ale chce parlament požádat o prodloužení.

Témata:  Rusko COVID-19 koronavirus Slovensko Španělsko

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy