Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA podle Íránu chtějí svrhnout režim v Teheránu

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf obvinil Spojené státy ze snahy o svržení režimu v Teheránu.

Zaríf na twitteru napsal, že skupina ustavená při americkém ministerstvu zahraničí bude mít v popisu práce vyvíjet tlak, šířit dezinformace a demagogii.

O vzniku takzvané íránské akční skupiny informoval tento týden americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Skupinu povede Brian Hook, který byl dosud hlavním politickým plánovačem ministerstva zahraničí. Právě Hook vedl neúspěšné pokusy Bílého domu o vyjednání změn v jaderné smlouvě šesti mocností s Íránem, kterou Donald Trump nakonec letos v květnu vypověděl.

Spojené státy po svém odstoupení od smlouvy obnovily protiíránské sankce ve snaze přinutit Teherán, aby ukončil své operace na Blízkém východě kritizované Washingtonem. USA žádají, aby Írán přestal podporovat syrského prezidenta Bašára Asada a šíitské povstalce v Jemenu. Požadují rovněž ukončení íránské podpory protiizraelských skupin.

Témata:  Írán USA Muhammad Džavad Zaríf

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy