Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésii zasáhly další silné otřesy, 13 mrtvých, 1800 domů zničeno

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jakarta - Silná zemětřesení, která v neděli postihla ostrovy Lombok a Sumbawa v Indonésii, si podle nové bilance vyžádala nejméně 13 mrtvých. Poškozeno bylo nejméně 1800 domů.

První nedělní zemětřesení mělo sílu 6,3 stupně a jeho ohnisko bylo v hloubce 7,9 kilometru. Další záchvěvy dosáhly 6,9 stupně a ohnisko měly 20 kilometrů pod mořským dnem. Americká geologická služba ohlásila ještě jedno zemětřesení o síle 7,4 stupně, jeho ohnisko bylo ale vzdáleno od ostrova přes 120 kilometrů.

Už první otřesy způsobily sesuv půdy na svazích sopky Mount Rinjani a paniku v blízkých vesnicích. Oblast vulkánu Mount Rinjani, která je obvykle oblíbeným cílem turistů, je po ničivém zemětřesení ze začátku srpna uzavřená.

Zemětřesení z 5. srpna na Lomboku zničilo desítky tisíc budov. Vyžádalo si 460 mrtvých a přes 1300 raněných.

Masivní otřesy o síle až 8,2 stupně byly v noci na dnešek zaznamenány také u souostroví Fidži a Tonga. Ohnisko se nacházelo 560 kilometrů pod povrchem Země, a tak záchvěvy půdy neměly ničivý účinek.

Témata:  zemětřesení Indonésie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy