Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu byla utracena nejstarší gorila v Evropě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ZOO Praha

Norimberk - V norimberské zoo dnes museli utratit nejstarší gorilu, která v Evropě žila. V 80. letech minulého století žil gorilí samec Fritz dva roky také v zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Fritz se narodil v roce 1963 v Kamerunu. Fritz byl ve svých 55 letech nejstarším jedincem svého druhu žijícím v evropských zahradách. Od soboty byl podle ošetřovatelů ale stále slabší, nedokázal se již sám pohybovat a vzhledem k tomu, že neexistovaly vyhlídky na zlepšení jeho stavu, rozhodli se veterináři, že jej utratí.

Fritz zplodil celkem šest potomků - dvě samice a čtyři samce. V současnosti po celé Evropě žije čtrnáct jeho pravnoučat.

Mimo zoo v Norimberku se Fritz dostal od počátku sedmdesátých let jen dvakrát. Od září 1984 do ledna 1985 žil v zoo v Berlíně a od července 1986 do listopadu 1988 v zoo ve východočeském Dvoře Králové nad Labem.

Témata:  opice zvířata zoo

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy