Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srpnová invaze otřásla i Ukrajinou, vypukly stovky konfliktů

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Historik Oleh Bažan dnes v rozhovoru pro pro ukrajinské vysílání Rádia Svobody uvedl, že KGB zaznamenala od 21. srpna do 7. září 1968 na Ukrajině přes tisíc protisovětských incidentů vyvolaných invazí do Československa.

Protesty se šířily po celé Ukrajině, která jako nejzápadnější část Sovětského svazu byla podle tehdejších stranických vůdců vystavena velkému nebezpečí "nákazy". Nejsilněji se odpor projevoval v Zakarpatské oblasti sousedící se Slovenskem.

"Když (tajné služby) monitorovaly nálady, zjišťovaly, že mezi obyvateli Zakarpatska, kteří se dočetli o pozitivních změnách v Československu, se šíří nostalgické nálady, že se Zakarpatsko znovu vrátí do Československa," píše historik. 

Během pražského jara na Slovensku obnovila činnost řeckokatolická církev, v Sovětském svazu zakázaná a pronásledovaná. Ukrajinští věřící podle Bažana začali psát dopisy s výzvami vzít si příklad ze sousedního socialistického státu. "Podle KGB v některých uzavřených chrámech ničili zámky a organizovali bohoslužby. To nomenklaturu vystrašilo," řekl ukrajinský historik.

Jednotlivé případy protestů byly zaznamenány i východněji, například na Krymu nebo v Donbasu. KGB zabavovala dopisy, které byly odesílány z ukrajinských továren partnerským podnikům v ČSSR. Aktivně protestovali i Čechoslováci vyslaní tehdy k práci na Ukrajině, například v kyjevském železničním depu.

Připomněl rovněž pozapomenutou osobnost Ukrajince Vasyla Makucha, bývalého člena Ukrajinské povstalecké armády a sovětského politického vězně, který se počátkem listopadu 1968 v centru Kyjeva upálil na protest proti sovětskému panování na Ukrajině a proti invazi do Československa.

Témata:  Ukrajina VIII.68 KGB (sovětská tajná služba)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy