reklama

Plán USA, který musí schválit Kongres, oznámil viceprezident Mike Pence a podpořil prezident Donald Trump. Vytvoření kosmických sil podle Pence vyžaduje potřeba zajistit převahu USA v kosmu v období zvýšené konkurence a ohrožení ze strany Číny a Ruska. 

Rjabkov dnes v rozhovoru pro ruský časopis Meždunarodnaja žizň obvinil Washington ze "zesílení jednostranných přístupů" v mezinárodních vztazích, které otravují atmosféru a "zvyšují teplotu" vztahů mezi státy. Moskva si je vědoma snah USA dominovat ve vesmíru a rozmístit tam útočné zbraně, řekl ruský diplomat.

Ruská armáda začala vytvářet organizační jednotku kosmických sil už v roce 2001. O deset let později vzniklo takzvané vojsko protivzdušné a kosmické obrany, které se v roce 2015 změnilo v samostatné vzdušné a kosmické síly. Jejich velitelem je generálplukovník Alexandr Golovko.

Ruské kosmické síly mají za úkol sledovat kosmické objekty, které mohou ohrožovat bezpečnost země, a vypouštět na oběžnou dráhu vojenské družice k zajištění činnosti ostatních složek armády.