Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se zatím nechystá vyslat do vesmíru zbraně

Ruský bombardér budoucnosti
Ruský bombardér budoucnosti
Foto: militaryrussia.ru

Moskva - Bílý dům před dvěma týdny oznámil, že Spojené státy do roku 2020 vytvoří organizační strukturu svých kosmických vojsk. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov na to dnes reagoval slovy, že Rusko se nestane první zemí, která ve vesmíru rozmístí zbraně.

Plán USA, který musí schválit Kongres, oznámil viceprezident Mike Pence a podpořil prezident Donald Trump. Vytvoření kosmických sil podle Pence vyžaduje potřeba zajistit převahu USA v kosmu v období zvýšené konkurence a ohrožení ze strany Číny a Ruska. 

Rjabkov dnes v rozhovoru pro ruský časopis Meždunarodnaja žizň obvinil Washington ze "zesílení jednostranných přístupů" v mezinárodních vztazích, které otravují atmosféru a "zvyšují teplotu" vztahů mezi státy. Moskva si je vědoma snah USA dominovat ve vesmíru a rozmístit tam útočné zbraně, řekl ruský diplomat.

Ruská armáda začala vytvářet organizační jednotku kosmických sil už v roce 2001. O deset let později vzniklo takzvané vojsko protivzdušné a kosmické obrany, které se v roce 2015 změnilo v samostatné vzdušné a kosmické síly. Jejich velitelem je generálplukovník Alexandr Golovko.

Ruské kosmické síly mají za úkol sledovat kosmické objekty, které mohou ohrožovat bezpečnost země, a vypouštět na oběžnou dráhu vojenské družice k zajištění činnosti ostatních složek armády. 

Témata:  Rusko Ruská armáda USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy