reklama

"Naší nejdůležitější povinností je chránit svobodu a schopnost určovat naši vlastní budoucnost bez obav, že rozhodnutí, která přijmeme, budou potlačena brutální silou," napsal Kiska na twitteru.

Násilné ukončení pražského jara ukazuje, že je možné svobodu na čas potlačit. Svobodu všech a navždy ale potlačit nelze, uvedl na twitteru německý ministr zahraničí Heiko Maas. Poznamenal, že touha lidí po svobodě byla základem sjednocení Evropy a dnes je aktuální jako nikdy dříve.

K událostem srpna 1968 se na twitteru vyjádřila také opoziční německá strana Levice, která vznikla v roce 2007 sloučením východoněmeckých postkomunistů a skupiny odpadlíků od sociální demokracie. "S pražským jarem si spojujeme nasazení pro socialismus s lidskou tváří a pokus dát dohromady demokracii a socialismus. Toto tak důležité oživení násilně ukončil vpád sovětských tanků," uvedla strana.

Způsob, jakým se v Česku vzpomíná na okupaci Československa v roce 1968, ukazuje, nakolik je země politicky rozdělená, píše v dnešním komentáři zpravodaj německé veřejnoprávní televize ARD v Praze. 

"Prezident Miloš Zeman oznámil, že nepronese žádný projev. To vedlo k diskuzím. Jedni mají za to, že je to docela v pořádku, jiní vidí v jeho mlčení další ústupek Moskvě," míní zpravodaj Peter Lange. Připomíná, že náhradou za projev Zemana bude v Česku večerní přenos vystoupení Kisky.

Hned po něm začne na Václavském náměstí koncert na připomínku událostí srpna 1968, a i ten může ukázat na politické rozdělení země, je přesvědčen německý zpravodaj. "Mnoho lidí (koncertu) využije k tomu, aby svou pouhou přítomností na Václavském náměstí vyslali politický signál současné vládě," píše Lange v komentáři nazvaném "Trhlina, která zůstává".

Okupaci Československa a vysvětlování jejích příčin a dopadů se německá média podrobně věnovala i v předchozích dnech. Například nejčtenější deník Bild přinesl článek s titulkem "Když půlmilionu vojáků ukončilo jaro v Praze", server televize ntv zprávu "Jak se z jara v Praze stala zima" a list Süddeutsche Zeitung zase text "Praha, 1968: Konec ojedinělého experimentu".