Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Sicílie kotví loď s uprchlíky, nesmí na pevninu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - V sicilském přístavu Katánie v noci na dnešek zakotvilo plavidlo Diciotti italské pobřežní stráže se 177 migranty. Úřady jim zakázaly se vylodit.

Italský deník La Repubblica dnes uvedl, že loď Diciotti má v Katánii oficiálně "technickou přestávku", aby doplnila pohonné hmoty, vodu a potraviny.

Vstup lodi do přístavu povolil v pondělí italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Ministr vnitra Matteo Salvini poté zopakoval, že nenechá vystoupit z lodi jediného běžence, dokud mu EU nepotvrdí, že je převezmou jiné unijní státy.

Diciotti vyzdvihla 190 běženců z moře ve středu. Salvini tvrdí, že vzala běžence na palubu v maltských vodách poté, co jim Malta neposkytla pomoc. Salvini maltské námořnictvo obvinil, že se plavidlo s migranty snažilo doprovodit do italských vod. Maltské úřady tvrdí, že loď s migranty nebyla v nouzi a migranti nebyli v ohrožení života.

Po zásahu italské pobřežní stráže bylo 13 běženců z lodi ve vážném zdravotním stavu přepraveno na ostrov Lampedusu. Se zbylými migranty zůstávala loď v mezinárodních vodách a Řím se snažil vyjednat, aby běžence převzala Malta. Ta je odmítla.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy