Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pellegrini vnímá srpen 1968 jako snahu postavit se rozdělení světa

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - K 50. výročí vojenské invaze do Československa napsal slovenský premiér Peter Pellegrini komentář, který dnes otiskl list Hospodárske noviny. Události ze srpna 1968 jsou podle něj dramatickým příběhem o naději malého národa postavit se tehdejším pravidlům geopolitického rozdělení světa. Zmínil i Alexandera Dubčeka.

"Srpen 1968 patří mezi ty historické události, které je potřeba následujícím generacím připomínat. Tragické události se dotkly každé rodiny a v paměti naších rodičů a prarodičů zůstávají navždy zapsané jako memento, aby se nikdy nic podobného neopakovalo," uvedl Pellegrini.

Dodal, že události z roku 1968 jsou také dramatickým příběhem, který odhaluje řadu charakterů veřejně činných lidí, ve kterém se myšlenka budování socialismu s lidskou tváří střetla tváří v tvář se zradou a mocenským cynismem.

Dubčeka označil Pellegrini za nositele obrodné společenské změny a za jednu z nejvýznamnějších postav slovenské historie. "Jeho rozhodování v té době bylo složité, ale vždy zohledňovalo zájem národa a společnosti. Patří mezi nejvýznamnější osobnosti naší historie a zaslouží si náš respekt a úctu," uvedl Pellegrini.

Témata:  VIII.68 Slovensko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 17:05

Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě, zní z Izraele

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy