Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové posílí svoje kyberútoky, tvrdí Microsoft

Microsoft, ilustrační fotografie
Microsoft, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Microsoft tvrdí, že se útoky ruských hackerů před podzimními volbami do Kongresu USA zaměřují na širší spektrum cílů než doposud. Problémem je skupina Fancy Bears spojovaná s Kremlem.

Microsoft překazil pokus o krádeže dat několika konzervativních politických organizací. Další útoky byly cíleny na americký Senát či přímo na kandidáty chystající se na listopadové volby.

Microsoft na základě soudního povolení smazal falešné webové stránky, které hackeři vydávali za domovské stránky Senátu, dvou organizací spojených s Republikánskou stranou a e-mailové služby Microsoftu. Stopy autorů těchto stránek vedly k Fancy Bears.

"Znepokojuje nás, že tyto a další pokusy představují bezpečnostní hrozbu pro rozšiřující se spektrum skupin spojených s oběma americkými politickými stranami na cestě k letošním volbám," uvedl na blogu Brad Smith, prezident firmy Microsoft.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov tvrzení Microsoftu odmítl s tím, že je nekonkrétní a není podloženo fakty. "O kom přesně mluví? Nechápeme, na základě jakých důkazů dospěli k takovýmto závěrům," řekl.

Témata:  Microsoft hackeři Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy