Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelu zasáhlo silné zemětřesení, lidé byli v šoku

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Caracas - Venezuelu zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Materiální škody jsou podle dosavadních informací jen malé, protože se ohnisko nacházelo poměrně hluboko. Úřady prozatím nemají zprávy ani o obětech.

Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,3 stupně, venezuelští seismologové naměřili 6,3 stupně. 

Země se ve Venezuele otřásla v úterý v 17:31 místního času (úterý 23:31 SELČ). Epicentrum zemětřesení se nacházelo 20 kilometrů severozápadně od obce Yaguaraparo, která leží asi 450 kilometrů východně od Caracasu. Ohnisko se nacházelo v hloubce 123 kilometrů.

"Naštěstí nikdo nepřišel o život a nezaznamenali jsme ani žádné významné škody," uvedla viceprezidentka Delcy Rodríguezová. Guvernér státu Sucre, ve kterém Yaguaraparo leží, uvedl, že situace je klidná a "dosud" nemá informace o větších škodách.

"Byl to hrozný šok. Země se hýbala jako na lodi," uvedla reportérka listu El Universal, která byla v době otřesů ve městě Irapa nedaleko epicentra. 

V hlavním městě Caracasu bylo podle agentury AP evakuováno několik budov. Otřesy pocítili i lidé v kolumbijské metropoli Bogotě. Na části karibského ostrova Trinidad došlo v důsledku zemětřesení k výpadku elektrického proudu.

Témata:  Venezuela zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy