Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook a Twitter smazaly stovky falešných účtů

Twitter
Twitter
Foto: Pixabay

San Francisco - Na sociálních sítích facebook a instagram bylo kvůli "koordinovanému neautentickému chování" smazáno přes 650 stránek, skupin a účtů. Podezřelé aktivity podle firmy Facebook vycházely z Íránu či byly napojeny na ruské vojenské tajné služby. Smazání více než 280 účtů napojených na Írán oznámil také Twitter.

"Zakazujeme takový druh chování, neboť chceme, aby lidé mohli důvěřovat spojením, která činí na facebooku," uvedla společnost Facebook na svém blogu. "Nadále pokračujeme ve vyšetřování a to, co víme, jsme sdělili vládám USA a Spojeného království," dodal Facebook.

Terčem dezinformací byly uživatelé sociálních sítí v USA, Británii a Latinské Americe. Stránky, skupiny a účty napojené na Írán šířily podle společnosti propagandu proti Saúdské Arábii, Izraeli a ve prospěch Palestinců.

Napojení některých účtů na íránská státní média se podle Facebooku podařilo prokázat z veřejně dostupných zdrojů, napojení na ruské tajné služby díky informacím amerických zpravodajských služeb.

Podle firmy FireEye, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost, aktivita smazaných účtů zřejmě nebyla namířená na ovlivnění nadcházejících parlamentních voleb v USA. Měla podle ní totiž mnohem širší záběr.

Témata:  Facebook X (dříve Twitter) sociální sítě

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy