Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se pokusí vylovit ztracenou jadernou střelu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko se podle informací americké stanice CNBC pokusí zjistit místo v Barentsově moři, kam prý dopadla střela s jaderným pohonem při neúspěšných zkouškách na konci loňského roku.

Existenci ruských "neviditelných" raket s jaderných pohonem oznámil prezident Vladimir Putin v projevu 1. března. "Nikdo ve světě takové rakety nemá," zdůraznil tehdy. Pentagon v reakci oznámil, že vývoj ruských zbraní sleduje a v plánech na obranu země s nimi počítá. 

CNBC teď tvrdí, že střela s jaderným pohonem uletěla jen asi 35 kilometrů, než se vymkla kontrole a zřítila se. Podle zpravodajců chtějí Rusové do pátrací operace v Barentsově moři zapojit tři lodi, z nichž jedna má být vybavena zařízením pro odběr radioaktivních materiálů. Zpráva rozvědky se o případném ohrožení lidí a životního prostředí v důsledku poškození jaderného pohonu rakety prý nezmínila. Podle osloveného experta je možné, že k žádnému znečištění nedojde, pokud se střelu podaří vylovit vcelku.

Zpráva okamžitě zaujala i ruská média, oficiální místa ji ale dosud nekomentovala.

Již v květnu CNBC opět s odvoláním na své zdroje - informovala, že během několika měsíců se nepovedly čtyři zkoušky ruských střel; nejdelší let trval dvě minuty, nejkratší jen čtyři vteřiny. Na testech prý trval Kreml, přestože experti namítali, že střela, vyvíjená od počátku tisíciletí, se ještě nezbavila dětských nemocí - a po startu na konvenční palivo se jaderný pohon nepodařilo spustit. Rusko tehdy zprávu o neúspěšných zkouškách popřelo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov doporučil novinářům, aby raději věřili prezidentu Putinovi.

Ze šesti nových zbraní, ohlášených v březnu Putinem, by podle zpravodajců měly být dvě schopné nasazení do roku 2020, poznamenala CNBC.

Témata:  Rusko jaderné zbraně Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy