Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politická krize v Austrálii. Premiér je blízko pádu, k moci se dere protiimigrační politik

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra - Australský premiér Malcolm Turnbull čelí delší dobu opozici uvnitř vlastní strany kvůli klesající popularitě liberálů a energetické a daňové politice. Dnes se ke kritikům přidala trojice označovaná médii za Turnbullovy dosavadní klíčové stoupence.

Konzervativní křídlo ve vládní Liberální straně v čele s Peterem Duttonem se v úterý pokusilo ve vnitrostranickém hlasování o funkci stranického předsedy o svržení Turnbulla. Ten ale uspěl poměrem hlasů 48 ku 35 hlasům pro Duttona, který následně spolu s devíti dalšími ministry rezignoval.

Dnes se k nim přidala trojice označovaná médii za Turnbullovy dosavadní klíčové stoupence. Jeden z nich, ministr financí Mathias Cormann, prohlásil, že by do voleb plánovaných na příští rok měl liberály vést Dutton.

Pokud bude pro vyhlášení nové volby předsedy většina politiků vládní strany, nehodlá se Turnbull o křeslo lídra dále ucházet. 

Paralýza kabinetu se promítla i do činnosti parlamentu, když vládní poslanci odhlasovali přerušení jeho probíhajícího zasedání až do 10. září.

Dutton v minulosti zastával funkci ministra pro migraci a jeho jméno je spojováno s přísnou australskou migrační politikou, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do internačních táborů mimo území Austrálie. Tyto tábory jsou opakovaně kritizovány organizacemi na ochranu lidských práv.

Části liberálů není Dutton po chuti a do souboje o předsednictví by podle médií mohl zasáhnout i dosavadní Turnbullův stoupenec, pokladník Scott Morrison.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy