Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu v Litvě mluvil o nepřátelském postoji Bruselu k Izraeli

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Vilnius - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek přijel na třídenní návštěvu Lotyšska. Podle svých slov si chce vybudovat blízké vztahy s evropskými lídry a vyvážit tak nepřátelský postoj EU vůči židovskému státu.

Netanjahu ve Vilniusu, který je domovem jeho předků, ve čtvrtek oficiálně poděkoval litevskému premiérovi Sauliusu Skvernelisovi za to, že Litva v EU podporuje Izrael. "Brusel se k Izraeli často chová špatně," podotkl Netanjahu.

Litva v prosinci pomohla Netanjahuovi setkat se s ministry zahraničí EU tím, že mu zajistila oficiální pozvánku na snídani ministrů před summitem. Krok Litvy tehdy rozhořčil kancelář šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové.

Netanjahu se systematicky snaží vytvořit pouto s nejnacionalističtějšími státy ve střední a východní Evropě s cílem sabotovat možnost konsensu, který je v rámci evropské osmadvacítky potřebný pro jednotnou zahraniční politiku vůči Izraeli, hodnotí strategii předsedy izraelské vlády list Haarec.

Upozorňuje například na vřelé přijetí maďarského premiéra Viktora Orbána a Netanjahuovy rozhovory s představiteli dalších zemí V4.

"Chci vyvážit ne vždy přátelský postoj EU k Izraeli, aby se nám dostalo spravedlivějšího a přímějšího jednání . Dělám to prostřednictvím kontaktů v rámci bloků v EU, v zemích východní Evropy a teď v Pobaltí a také v dalších zemích," uvedl Netanjahu, než nastoupil do letadla do Litvy.

Hlavním dlouhodobým cílem Netanjahua je podle Haarecu za každou cenu podrýt v EU postoje Německa a Francie, které řešení palestinsko-izraelského konfliktu vidí v podobě dvou států.

Témata:  Benjamin Netanjahu EU Litva

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy