Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník na české vojáky v Afghánistánu měl komplice. Vyšetřovatelé celou zprávu tají

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha/Kábul - Atentátník, který zabil tři české vojáky v Afghánistánu, nebyl podle vyšetřovatelů sám. Čeští vojáci téměř tři týdny po sebevražedném útoku nevyjíždí na hlídky z vojenské základny Bagrám.

Sebevrah se odpálil v neděli 5. srpna v blízkosti šesti vojáků. Tři Češi Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. 

Americký voják je ošetřován mimo území Afghánistánu. "Jeho zdravotní stav je stabilizovaný," uvedla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Podle dřívějších informací byl z Afghánistánu převezen do Německa na americkou základnu Ramstein. Jeden z afghánských vojáků byl již z nemocnice propuštěn. "Zdravotní stav druhého afghánského vojáka je stabilizován a je mimo ohrožení života," dodala Cyprisová.

Atentát vyšetřovala komise náčelníka generálního štábu, podle Cyprisové své šetření ukončila. "Celková zpráva o šetření incidentu je utajovaná. Můžeme potvrdit, že útok sebevražedného atentátníka byl dopředu naplánován a útočník nebyl sám," sdělila ČTK. Na případu i nadále pracují vojenští policisté.

Kdy se čeští vojáci opět zapojí do ostrahy základny Bagrám záleží na rozhodnutí velitele spojenecké mise Johna Nicholsona. Nyní mají na starost ochranu "vnitřního perimetru základny", uvedla Cyprisová.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Afghanistán Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy