Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko varovalo před ofenzivou syrských jednotek v Idlibu, Rusku ale dochází trpělivost

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Damašek/Ankara - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes v Moskvě jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Varoval před ofenzivou syrských vládních jednotek proti poslední baště opozice v Idlibu. Rusko naopak ztrácí trpělivost s protivládními rebely v regionu, uvedla agentura AP.

Çavuşoglu na jednání s Lavrovem uvedl, že by Rusko a Turecko měly spolupracovat ve snaze rozlišit opoziční skupiny od teroristických uskupení v severozápadní provincii Idlib. Ofenziva vládních jednotek by podle něj způsobila humanitární katastrofu.

Lavrov řekl, že Moskva ztrácí s ozbrojenci v Idlibu trpělivost. Podle Kremlu totiž odtud povstalci cílí na vládní pozice a syrské a ruské vojenské základny. Idlib sousedí s Tureckem a Damašek chce získat pod svou kontrolu i tuto provincii.

Lavrov dodal, že Rusko neočekávalo, že rebelové budou využívat bezpečnostní zóny jako "lidský štít", odkud mohou útočit na vládní jednotky. Na vytvoření bezpečnostních zón s cílem snížit míru násilí v západní Sýrii se loni dohodlo Rusko s Tureckem a Íránem, který podporuje také Asadův režim.

Rusko zahájilo své operace v Sýrii v roce 2015 na žádost syrského prezidenta Bašára Asada, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Turecko v konfliktu, který v Sýrii vypukl v roce 2011, podporuje část povstalců.

Témata:  Syrská krize Sergej Lavrov Rusko Turecko Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy