Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zrušil Pompeovu cestu do KLDR

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump dal dnes svému ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje plánovanou na příští týden. Podle šéfa Bílého domu nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova.

Trump se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem dohodl na denuklerizaci na červnovém summitu v Singapuru. Šéf Bílého domu rovněž obvinil Čínu, že nevyvíjí na Pchjongjang dostatečný tlak. Kimovi poslal "nejvřelejší pozdravy".

"Požádal jsem ministra zahraničí Mika Pompea, aby v tomto okamžiku do Severní Koreje nejezdil, protože nemám pocit, že v oblasti denuklearizace Korejského poloostrova činíme dostatečný pokrok," napsal Trump na twitteru.

Pompeo přitom teprve ve čtvrtek oznámil, že příští týden pojede do Pchjongjangu k dalším jednáním o jaderném programu KLDR. Informoval také o tom, že jmenoval člena vedení společnosti Ford Motor Stephena Bieguna svým speciálním vyslancem pro KLDR. Biegun měl příští týden do KLDR vyrazit s Pompeem.

Čína podle dalšího Trumpova tweetu nyní nepomáhá s jaderným odzbrojením KLDR tolik jako dříve. Důvodem je podle něj tvrdší postoj USA k obchodování s Čínou.

"Ministr Pompeo se těší na to, že v brzké budoucnosti pojede do Severní Koreje, pravděpodobně až vyřešíme náš obchodní vztah s Čínou," napsal rovněž Trump na twitteru. "Mezitím bych rád poslal své nejvřelejší pozdravy a vyjádřil úctu předsedovi Kimovi. Těším se, že ho brzy uvidím," dodal.

Pompeo byl v Pchjongjangu od dubna už třikrát, ale jeho cesty zatím nepřinesly viditelný výsledek, poznamenala agentura AP.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Mike Pompeo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy