Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko má první pilotku stíhačky, výcvik už podstupují další ženy

F-15 Eagle
F-15 Eagle
Foto: army.mil

Tokio - Japonské letectvo začalo rekrutovat ženy v roce 1993, ovšem vyloučeny byly z kokpitů stíhaček a průzkumných letounů. Tento poslední zákaz letectvo zrušilo až koncem roku 2015. První japonskou pilotkou stíhačky se stala Misa Macušimová (26), dokončila výcvik pro lety se strojem F-15.

"Jako první pilotka stíhačky otevírám cestu pro všechny ostatní," řekla novinářům Macušimová, kterou citovala BBC.

"Už od chvíle, kdy jsem chodila na základní školu a v kině viděla film Top Gun, jsem obdivovala piloty stíhaček," dodala absolventka japonské Národní akademie obrany. "Budu nadále tvrdě pracovat, abych plnila svou povinnost - nejen pro sebe, ale i pro všechny ženy, které se touto cestou vydají v budoucnosti."

V současnosti podstupují výcvik na pilotky stíhaček tři další ženy. Stíhačky F-15J, do jejichž kokpitů usednou, jsou dvoumotorové letouny určené ke vzdušným soubojům s dalšími letadly. 

Japonsko se loni propadlo ze 111. na 114. příčku celosvětového žebříčku genderové rovnoprávnosti. U žen se v Japonsku předpokládá, že budou v první řadě manželkami, matkami a hospodyněmi, než aby měly vlastní kariéru.

Témata:  Japonsko F-15 Eagle Japonská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy