Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Austrálii pokračuje: Skončil premiér, teď rezignovala ministryně zahraničí

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Politická krize v Austrálii pokračuje. Ministryně zahraničí Julie Bishopová oznámila, že končí v nové vládě premiéra Scotta Morrisona. Zatím se nerozhodla, zda bude kandidovat v příštích volbách, které se mají konat v květnu roku 2019.

Morrison se stal předsedou vlády teprve v pátek poté, co předchozí premiér Malcolm Turnbull ztratil podporu klíčových ministrů vládnoucí Liberální strany.

Rozhodnutí Bishopové by mohlo mít vážný dopad na Morrisonovu vládu, která má v parlamentu jen těsnou většinu jednoho hlasu, poznamenala agentura Reuters.

O funkci nového vůdce Liberální strany se ucházela i Bishopová, získala ale už v prvním kole hlasování nejmenší důvěru.

Morrison je již šestým premiérem Austrálie za posledních méně než deset let. Země prochází od roku 2007 obdobím politické nestability, během něhož žádný premiér nevydržel ve funkci po celé tříleté období. Všichni se stali oběťmi vnitrostranických pučů, zatím naposledy Turnbullův předchůdce Tony Abbot v roce 2015.

Témata:  Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy