Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Austrálii připlula loď s migranty. Rozutekli se do pralesa plného krokodýlů a hadů

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Navzdory nekompromisní imigrační politice připlula k australským břehům loď s uprchlíky, stalo se tak poprvé po více než čtyřech letech. Kolik vezla loď pasažérů, není známé. Zadrženo bylo 15 migrantů a další se pravděpodobně ukrývají v mangrovových porostech severně od města Cairns. Policie po nich pátrá.

Austrálie uplatňuje přísnou migrační politiku, její vojenské námořnictvo zastavuje lodě s běženci na moři a vrací je zpět. Ani uprchlíkům, kteří doplují až k australským břehům, není umožněno se v zemi usadit a jsou posíláni do internačních táborů mimo území Austrálie. 

Ministr vnitra Peter Dutton nicméně dnes informoval, že se nedávno podařilo k severovýchodnímu pobřeží Austrálie proklouznout rybářskému člunu s migranty, který vyplul z Vietnamu. "Je to první případ za více než 1400 dní", prohlásil Dutton.

Loď přistála ve státě Queensland v oblasti tropického deštného pralesa, kde jsou údajně vody plné krokodýlů a kde žijí také jedovatí hadi a množství bodavého hmyzu. Místní starostka Julia Leuová televizi ABC řekla, že cestující z lodi "se vystavují nebezpečí v lokalitě obývané krokodýly".

"Až budeme znát okolnosti případu, budeme spolupracovat s příslušnými organizacemi, abychom mohli tyto lidi vrátit do země jejich původu," prohlásil ministr Dutton.

Témata:  Austrálie uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy