Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po 20 letech zatkli vraha mladého kluka

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Barcelona - V neděli nedaleko Barcelony byl zatčen Nizozemec podezřelý z 20 let staré vraždy 11letého chlapce. Usvědčila ho DNA, pomohla i fotografie.

DNA Jose Brecha (55) odpovídá vzorku z chlapcova oblečení a těla. Hoch Nicky Verstappen zmizel v srpnu 1998 ze svého stanu na dětském táboře na jihu Nizozemska. Jeho tělo bylo nalezeno následující den v lese. 

Policie Brecha zastavila v noci několik dní po vraždě poblíž místa činu. Později absolvoval výslech, ale vyšetřovatelé jej měli za nevinného kolemjdoucího.

Vzhledem k pokroku v analýze DNA a ve snaze případ vyřešit vyzvaly loni v květnu nizozemské úřady zhruba 20.000 mužů z okolí města Limburg, aby odevzdali svůj vzorek DNA. Necelých 15.000 z nich tak učinilo, ale Brech se dobrovolných odběrů nezúčastnil.

Minulý podzim odcestoval Brech do pohoří Vogézy na východě Francie a letos v dubnu ho rodinní příslušníci nahlásili jako pohřešovaného. Brech je zběhlý v přežití v přírodě a dokáže v divočině přečkat dlouhou dobu. Poté, co jej rodina nahlásila jako nezvěstného, policie prohledala jeho domov a zjistila, že DNA podezřelého se stoprocentně shoduje se vzorkem z chlapcových šatů a těla.

Po zveřejnění Brechovy fotografie dal španělské policii tip 48letý Nizozemec žijící ve Španělsku. Uvedl, že jej viděl v obci Castellterçol, zhruba hodinu jízdy od Barcelony, a že s ním mluvil v červenci. "Žil ve stanu v lese nedaleko domu, který pravidelně navštěvuje několik lidí. Je to svého druhu komunita, sám jsem tam dlouho žil," řekl muž deníku Telegraaf.

Témata:  vražda Nizozemí Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy