Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se připravuje na velké armádní manévry, blíží se akce Východ 2018

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Manévrů Východ 2018 (Vostok 2018) se od 11. do 15. září zúčastní 300 tisíc ruských vojáků a přes 1000 kusů vojenské techniky. Podle ministerstvo obrany půjde o největší armádní cvičení od roku 1981.

Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. "V něčem zopakují Západ-81, v něčem ale budou mnohem rozsáhlejší," oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Kromě ruských jednotek se podle agentury Interfax zapojí i útvary mongolské a čínské armády. Cvičení zahájí řada přípravných akcí a čeká se i namátková kontrola nařízená prezidentem Vladimirem Putinem jako vrchním velitelem. 

Loni se velké vojenské cvičení Západ 2017 konalo na území Ruska a v Bělorusku a vyvolalo obavy ve státech NATO a zejména u některých ruských sousedů. Podle oficiální zprávy se ho zúčastnilo 12.700 vojáků, 250 tanků, 70 letadel a vrtulníků, 200 děl, minometů a protiraketových systémů a deset bojových plavidel. NATO ale tyto údaje zpochybnilo a označilo manévry za málo transparentní.

Témata:  Ruská armáda Sergej Šojgu Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy