Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin dělá drahoty? Změny důchodové reformy zatím nenavrhl, zůstal jen u slibů

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Omsk - Prezident Vladimir Putin dnes navzdory očekávání neoznámil změny v návrhu penzijní reformy, která budí vášně a spory v Rusku. Při návštěvě sibiřského města Omsk jen uvedl, že reforma by měla být spravedlivá.

Reforma počítá s postupným zvyšováním věku pro odchod do penze. Do roku 2028 by se měl u mužů dostat z nynějších 60 let na 65 a u žen do roku 2034 pak z 55 na 63 let. Státní duma návrh 19. července schválila v prvním čtení. Druhé čtení se plánuje na podzim.

Chystané opatření vyvolalo v Rusku protesty i pokles popularity prezidenta. Putin se k návrhu poprvé vyjádřil na konci července po téměř tříměsíčním mlčení. Médiím tehdy řekl, že se mu zvýšení důchodového věku nelíbí.

Dnes prohlásil, že diskusi o chystaném opatření sledoval a vytvořil si vlastní názor, který v nejbližší době zveřejní. Dodal zároveň, že reforma je "velmi významná a citlivá a bude se sotva někomu líbit". Takové reakce se však podle něj dočkalo každé podobné rozhodnutí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes oznámil, že by se prezident měl k důchodové reformě vyjádřit ve svém projevu ve středu.

Témata:  Vladimír Putin Rusko důchodová reforma

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy