Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko uprchlíky nepřijme, hřímal Babiš v Itálii

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Řím - Andrej Babiš dnes jednal v Římě s předsedou italské vlády Giuseppem Contem. Řešením migrační otázky je podle českého premiéra kombinace finanční podpory státům jako je Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí.

Babiš potvrdil, že ČR a Itálie se liší v názoru na přerozdělování uprchlíků. "Jasně jsem řekl, že to nemůže být řešení, že jsme čtyři roky zbytečně řešili kvóty a zbytečně jsme ztratili čas. Je potřeba, aby Evropa přijala systémové opatření na zastavení ilegální migrace. Babiš v té souvislosti českým novinářům potvrdil, že Contemu zopakoval, že Česká republika nepřijme ani jednoho migranta. "On to chápe, protože zkrátka to není to řešení," prohlásil Babiš.

S Contem hovořil mezi čtyřma očima asi půl hodiny a pak následoval ještě pracovní oběd. Vysvětlil mu svůj názor na řešení evropské migrace, které podle Babiše spočívá v podpoře státům, jako jsou Řecko, Itálie, Malta a Španělsko. "Oni musí zastavit ilegální migraci a na to jsou samozřejmě potřeba peníze. A pak je to o vyjednávání se severní Afrikou," nastínil Babiš základní obrysy řešení problematiky. Nejdůležitější jsou podle šéfa české vlády v tomto ohledu Libye.

"Itálie dosáhla v migraci obrovských úspěchů, protože zásadně snížila příliv migrantů, a na tom se zásadně podílí libyjská pobřežní stráž," zdůraznil Babiš. "Takže řešením je kombinace finanční podpory těch států, které jsou první v řadě, včetně Itálie, severní Afriky a samozřejmě těch zemí Afriky, odkud migranti přicházejí," prohlásil český premiér. Podle něj je však třeba, aby severoafrické státy ilegální migraci zastavily na své jižní hranici.

Babiš v italské metropoli navštívil také velitelství námořních sil Evropské unie ve Středozemním moři známé pod zkratkou EUNAVFOR MED Sophia, na jejichž úkolech se podílí i čeští vojáci. Cílem vojenské operace je boj s pašeráky, kteří se snaží dostat migranty ze severní Afriky do Evropy.

Díky návštěvě velitelství Sophie se Babiš údajně dověděl například i to, že migranti za cestu pašerákům platí 2000 až 5000 dolarů (přibližně 44.000 až 110.000 korun). 

S Contem rovněž hovořil o návrhu rozpočtu EU. Tomu vyčítá například "obrovský nárůst" nákladů na unijní struktury. Babiš se však pozastavil také nad navrhovaným navýšením rozpočtu na ochranu vnějších hranic EU z 13 na 35 miliard eur. "Určitě budu chtít navštívit Frontex (Evropská pobřežní stráž), abych to pochopil," řekl Babiš. "To jsou obrovské částky a v tomto jsme si určitě porozuměli, protože je to všechno o penězích," poznamenal.

Témata:  Andrej Babiš Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy