Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroky o brexitu bez dohody jsou taktické, uklidňuje Irsko

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Dublin - Pravděpodobnost, že Británie opustí Evropskou unii bez uzavření dohody o podmínkách rozluky, je podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho velmi malá.

Výroky o schopnosti vypořádat se s tímto scénářem označil ministr v rozhovoru s agenturou Reuters spíše za vyjednávací manévr než popis reality. Coveney hovořil také o problému EU s migranty. Uvedl, že země, které je odmítají přijímat, by měly být nuceny k "významným finančním příspěvkům" na podporu společného úsilí.

"Myslím, že šance na brexit bez dohody jsou velmi malé. Myslím, že výroky o schopnosti přežít nebo zvládnout brexit bez dohody jsou z větší části vyjednávací pozicí než realitou," řekl Coveney, podle něhož by selhání vyjednávání v Bruselu nikomu neprospělo. "Je odpovědností nás všech, abychom zajistili, že se to nestane," dodal šéf irské diplomacie.

Jak Londýn, tak Brusel opakovaně uvádějí, že si nepřejí, aby Británie z EU vystoupila bez ujednání podmínek. Britská premiérka Theresa Mayová zároveň trvá na tom, že žádná dohoda by byla lepší než špatná dohoda. Minulý týden britská vláda představila první přibližně třetinu dokumentů, které mají zemi na smluvně neošetřený brexit připravit. Mayová dnes prohlásila, že takové vyústění by nebylo žádný konec světa.

Témata:  Brexit Velká Británie Irsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy