Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádista zaútočil na festivalu, bombu ukryl pod motorku. Dva lidé zemřeli

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Filipíny - Na festivalu v jihofilipínské provincii Sultan Kudarat v úterý explodovala bomba. Zemřeli dva lidé a 35 dalších utrpělo zranění. Pachatel je na útěku. K atentátu se zatím nepřihlásila žádná teroristická skupina.

Místní obyvatelé informovali před výbuchem policii, že muž nechal pod motocyklem nedaleko nočního trhu tašku. Než k činu došlo, pachatel podle svědků nabízel lidem ovoce, aby vzbudil dojem, že je neškodný. Vojáci muže pronásledovali, ale když došlo explozi, podařilo se mu ujet na motocyklu.

Filipínské úřady z útoku podezírají Islámské svobodné hnutí Bangsamorů, které je napojeno na Islámský stát (IS).

Radikálové na jihu Filipín, kteří loni pět měsíců okupovali město Marawi, se podle dřívějších sdělení armády v uplynulých měsících přeskupili a rekrutují nové členy s cílem plánovat nové útoky.

V jihofilipínské provincii Basilan si 31. července bombový útok vyžádal 11 obětí na životech, včetně útočníka. K činu se přihlásil IS s tím, že útočník pocházel z Maroka. 

Témata:  Filipíny Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy