Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barmě se protrhla přehrada. Voda zaplavila dálnice a vesnice

barma
barma
Foto: Instagram

Rangún - V centrální Barmě se dnes v půl šesté ráno místního času (asi hodinu po půlnoci SELČ) protrhla přehrada. Zaplavena je i část dálnice mezi hlavním městem Neipyijto a pětimilionovým Rangúnem. Hasiči evakuovali na 5000 lidí.

"Přepad přehrady se protrhl a voda zaplavila dvě vesnice poblíž dálnice. Do chrámů a na bezpečná místa v okrsku Yedaše se přesunulo více než 5400 lidí," sdělil člen místního úřadu pro mimořádné události.

Jeden z místních obyvatel ve dvě hodiny odpoledne místního času (09:30 SELČ) řekl, že voda přestala z přehrady vytékat. "Je vidět, že v nádrži je jenom třetina normálního stavu vody," sdělil.

K přehradě se přijeli podívat i náčelník generálního štábu barmské armády Min Aun Hlain a viceprezident Henry Van Thio.

Přehrada byla postavena v roce 2004 a voda z ní se používá k zavlažování polí v okolí. Silné monzunové deště v červenci způsobily v Barmě rozsáhlé záplavy, kvůli nimž z domovů odešlo přes 100.000 lidí a 11 jich přišlo o život. V sousedním Laosu se přehrada protrhla v červenci a zemřelo tam 27 lidí.

Témata:  Barma přehrady povodně

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy