Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlín na základě dohody s Řeckem vrátil prvního migranta, letadlem ho poslal do Atén

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Němci vrátili na základě příslušné dvoustranné dohody s Řeckem uzavřené 17. srpna prvního migranta. Němečtí policisté na základě srovnání otisků prstu s evropskou databází Eurodac zjistili, že Pákistánec už loni v Řecku požádal o azyl.

Dvaadvacetiletý Pákistánec bez dokladů byl zadržen minulou neděli v regionálním vlaku z rakouského Kufsteinu do bavorského Rosenheimu. Německé ministerstvo vnitra agentuře DPA potvrdilo, že muž byl v pondělí letecky deportován do Atén.

Německo podepsalo s Řeckem v polovině srpna dohodu o zpětném přijímání cizinců, kteří jsou v Řecku už registrováni jako žadatelé o azyl. Podobnou dohodu krátce předtím Německo uzavřelo také se Španělskem a obdobné ujednání chce německý ministr vnitra brzy uzavřít také s Itálií.

Tamní ministr vnitra Matteo Salvini však očekává, že Německo na oplátku přijme zhruba stejný počet migrantů, kteří byli v nouzi zachráněni ve Středozemním moři.

Kvůli sporu o Seehoferův návrh jednostranně vracet odmítnuté žadatele o azyl přímo z hranice se na jaře málem rozpadla německá vládní koalice. Německá kancléřka Angela Merkelová odmítala jednostranná opatření a původně trvala na celoevropském řešení.

Strany vládní koalice se nakonec v červenci na rychlejším vracení migrantů do unijní země první registrace dohodly. Na německo-rakouské hranici však nebudou zřizována žádná nová tranzitní centra, jak původně navrhoval Seehofer. Do rozhodnutí o navrácení migrantů mají tito lidé zůstat ve stávajících zařízeních spolkové policie v bezprostřední blízkosti hranic.

Témata:  Německo Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy