Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádný kofein! Vyhláška zakáže prodej kávy na školách, cílem je zdravější životní styl

Pijte kávu, ale moc to s ní nepřežeňte, radí odborníci
Pijte kávu, ale moc to s ní nepřežeňte, radí odborníci
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejská vláda rozjíždí kampaň, která si klade za cíl prosadit u žáků i učitelů zdravější životní styl. Od poloviny září už nebudou prodejní automaty a bufety na základních a středních školách nabízet kávu.

Průměrný Jihokorejec vypije 181 šálků kávy za rok, což je nejvíc v rámci celé Asie. Mnoho žáků pije kávu, nebo energetické nápoje, aby si v prostředí vysoce soutěživého jihokorejského školství udrželi bdělost a pozornost. Nová vládní kampaň reaguje na zprávy médií, že někteří studenti mají zrychlený srdeční tep, problémy se spaním, točí se jim hlava nebo pociťují nervozitu, uvedl britský list The Guardian.

Televizní kanály podle nedávného nařízení nesmí v čase, kdy jsou uváděny dětské pořady, vysílat reklamy na rychlé občerstvení, přeslazené potraviny a nápoje s vysokým obsahem kofeinu.

Jihokorejské úřady tvrdí, že se snaží omezit dětskou obezitu. V roce 2016 mělo nadváhu 17 procent studentů základních a středních škol, kdežto před deseti lety bylo obézních 12 procent žáků.

Témata:  káva Jižní Korea školství

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy