Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump povolil některým zemím úlevy z kvót na ocel a hliník. EU ale na seznamu není

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Jižní Korea, Brazílie a Argentina dostaly od USA úlevy z kvót na ocel, Argentina navíc získala úlevy z kvót na hliník. Nařízení amerického ministerstva obchodu podepsal prezident Donald Trump.

Trump zavedl 25procentní clo na dovoz oceli a 10procentní clo na dovoz hliníku, přičemž to zdůvodnil obavami o národní bezpečnost USA. Opatření pro dovoz z EU, Kanady a Mexika vstoupilo v platnost 1. června. Ministr obchodu Wilbur Ross 31. května oznámil, že s některými jinými státy byla dohodnuta jiná, necelní opatření omezující jejich dovoz do USA.

S Jižní Koreou byla dohodnuta kvóta ve výši 70 procent obvyklé výše jejího vývozu oceli do Spojených států v letech 2015 a 2017. Brazilská vláda označila americké kvóty a cla na dovoz své oceli a hliníku za neoprávněné, uvedla ale, že je otevřena hledání řešení.

"Firmy mohou podávat žádosti o výjimky pro produkty, kterých je ve Spojených státech nedostatek, nebo které američtí producenti nevyrábějí v potřebné kvalitě," píše se ve středečním prohlášení amerického ministerstva. "V takových případech je možné udělit z kvót výjimku a nebude se vybírat clo," stojí dále v textu.

Témata:  clo USA Jižní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy