Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Johnem McCainem (†81) se přišly v Arizoně rozloučit tisíce lidí, ve frontě kolabovali

USA
USA
Foto: Pixabay

Phnoenix - Hold k rakvi senátora Johna McCaina, která byla vystavena v arizonském Kapitolu, přišlo ve středu dát přes 7500 lidí. Lidé stáli celé hodiny ve frontě. Dva museli být kvůli horku převezeni do nemocnice a několik dalších bylo ošetřeno na místě.

Veřejnost se mohla přijít rozloučit s jedním z nejrespektovanějších amerických zákonodárců a válečným hrdinou od středečního odpoledne.

Poté se v Kapitolu v Arizoně odehrál soukromý obřad, při němž McCainovi blízcí neskrývali emoce. Vdova po senátorovi Cindy McCainová přiložila k rakvi hlavu a políbila ji, dcera Meghan slyšitelně vzlykala.

Dnes vstupují pietní akce do druhého dne. Po bohoslužbě v baptistickém kostele a vojenských poctách se rakev v tělem vydá na cestu do Washingtonu, kde bude vystavena v Kapitolu. Odtud se v sobotu v procesí přesune do washingtonské katedrály. Na ceremonii zde mají promluvit bývalí prezidenti George Bush mladší a Barack Obama. 

Soukromý pohřeb se uskuteční v neděli na hřbitově v Annapolisu ve státě Maryland. Na své přání bude McCain pohřben vedle svého spolužáka z námořní akademie Chucka Larsona.

Témata:  John McCain USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy