Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se hádá. Rakousko přišlo s návrhem proti uprchlíkům, Německo se bouří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Ve Vídni se dnes konalo neformální jednání ministrů obrany zemí EU. Rakousko na něm navrhlo, aby policii s ostrahou vnějších hranic unie mohla pomáhat i armáda. Německu se to nelíbí.

"Musíme chránit své hranice efektivně," řekl rakouský ministr obrany Mario Kunasek, který je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

V rakouské praxi se podle něj model takzvaných asistenčních nasazení, tedy dočasné spolupráce policie a armády při ochraně hranic, osvědčil. Kunasek proto nevidí důvod, proč by tento model nemohla Vídeň "exportovat" do EU.

Například německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová či její estonský kolega Jüri Luik jsou ale k návrhu skeptičtí. "Německo má v ústavě jasné rozdělení: ochrana hranic je záležitostí policie," řekla agentuře APA von der Leyenová. "Pokud nehrozí vojenský konflikt, může všechno zvládnout policie," vyjádřil skepsi k návrhu také Luik.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy