Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli bojům musela libyjská vláda s pomocí OSN evakuovat stovky uprchlíků

Libye
Libye
Foto: Pixabay

Tripolis - Kvůli bojům mezi libyjskými milicemi muselo být přesunuto ze záchytných center v hlavním městě Tripolisu několik set uprchlíků. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v prohlášení uvedl, že se transport uskutečnil ve spolupráci s dalšími organizacemi a místním úřadem pro boj s nelegální migrací (DCIM).

Migranti se ocitli v nebezpečí, jelikož ostraha záchytných center uprchla během bojů, které si vyžádaly téměř 30 obětí na životech. V oblasti proti sobě bojovaly znesvářené milice, které soupeří o moc, území a státní peníze.

Migranti byli převezeni na "bezpečnější místo" ze dvou záchytných center spravovaných tripoliskou vládou v oblasti Ajn Zára v jihovýchodní části Tripolisu, uvedla agentura Reuters s odkazem na humanitárního pracovníka. Někteří ale stále v Ajn Zára čekají na evakuaci.

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 600.000 se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech. Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl, a to i díky zvýšené aktivitě libyjské pobřežní stráže podporované Evropskou unií. Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k lodím, které by migranty přepravily do Evropy.

Libyjský premiér Fáiz Sarrádž dnes podle Reuters potvrdil, že boje v jižní části Tripolisu pokračují a místní obyvatelé tak zůstali uvězněni ve svých domech. Tripolis je sice formálně pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády, ale ozbrojené skupiny, které s kabinetem spolupracují, mají jistou autonomii, píše Reuters.

Témata:  Libye uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy