Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chemnitzu se opět protestuje: Pryč s Merkelovou, skandoval ruzzuřený dav

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: INT

Chemnitz - V Chemnitzu se dnes koná další protest pravicového hnutí Pro Chemnitz. Podle stanice MDR se ho nedaleko od místního fotbalového stadionu účastní přes tisíc lidí. Pár desítek metrů od protestu je v plném proudu dlouho dopředu naplánovaná debata saského ministerského předsedy s občany.

Kvůli napjaté situaci ve městě po nedělní vraždě Němce panovaly obavy, že by se i dnešní protest stejně jako ty z neděle a pondělí mohl zvrhnout ve střety či útoky na přistěhovalce. 

Zatím se ale obavy nenaplnily. Jen občas davem zazní skandování typu "My jsme národ" nebo "Prolhaná média". Časté jsou také požadavky na odstoupení kancléřky Angely Merkelové (CDU).

Zhruba 550 lidí v areálu stadionu debatuje se saským premiérem Michaelem Kretschmerem (CDU) a starostkou Chemnitzu Barbarou Ludwigovou (SPD).

Diskuze začala minutou ticha a krátkým vystoupením Kretschmera, který obyvatele čtvrtmilionového města vyzval, aby se postavili za demokracii a právní stát. Vyjádřil také pochopení pro demonstrace, ale nikoli pro to, když někdo zůstává i na protestu, při kterém se hajluje. Zatímco Kretschmera přijali dnes občané Chemnitzu poměrně klidně, při slovech starostky Ludwigové v publiku opakovaně ozývalo bučení a pískot.

Témata:  demonstrace v Německu Německo policie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy