Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku roste napětí: Vulicích dochází ke střetům, premiér se připravuje na projev

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský premiér Quim Torra připravuje na příští týden projev, v kterém oznámí kroky, jimiž chce dosáhnout úplné nezávislosti autonomního regionu. Zřejmě nebude ochoten jednat s Madridem o ničem jiném než o referendu. Španělský premiér Pedro Sánchez tento týden zopakoval, že na nic takového nepřistoupí.

Kvůli projevu, který má zaznít v úterý večer v Národním divadle Katalánska v Barceloně, navštívil Torra tento týden v katalánské vazební věznici několik exministrů regionální vlády a v Belgii expremiéra Carlese Puigdemonta. 

Torra už po svém nástupu do úřadu letos v květnu prohlásil, že hodlá pokračovat ve snaze o samostatné Katalánsko. Určitě bude v projevu také naléhat na propuštění katalánských exministrů, které separatisté označují za politické vězně. Proces s bývalým vedením Katalánska má začít na podzim a separatisté vedou kampaň za propuštění svých představitelů. 

Dnes španělská média informovala o akci radnice města Vic, které leží asi 70 kilometrů od Barcelony. Už delší dobu tam každý večer ve 20:00 po zvonění kostelních zvonů hlásí radnice místním rozhlasem výzvu, aby lidé pokračovali v boji na nezávislost.

Minulý měsíc zahájila katalánská opoziční strana Ciutadans a její španělská mateřská strana Ciudadanos kampaň proti separatistickým symbolů. Organizované skupiny je systematicky strhávají a separatisté je zase vracejí, přičemž dochází ke slovním i fyzickým střetům.

Například na středeční demonstraci v Barceloně, kterou svolala strana Ciudadanos, dav napadl kameramana televize TeleMadrid. Lidé na něj podle záběrů na sociální síti křičeli "Vypadni, vypadni" a fyzicky ho napadli v domnění, že je z katalánské televize TV3. Měl totiž na kameře žlutou nálepku, která ale neměla nic společného se žlutými stužkami, jimiž separatisté vyjadřují solidaritu s uvězněnými politiky.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy