Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova slova o Chemnitzu a Merkelové zaujala i německá média

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Přátelé Miloše Zemana

Berlín/Praha - Vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana k demonstracím ve městě Chemnitz (Saské Kamenici) zaujala německá média.

V Chemnitzu vypukly protesty kvůli násilné smrti Němce kubánského původu, z jehož zabití jsou podezřelí Íránec a Syřan.

"Já upřímně s těmi demonstranty docela sympatizuji, oni v podstatě říkají Mutti Merkelová sem pozvala migranty a tady máte důsledek," cituje vyjádření Zemana pro televizi Barrandov například web listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Český prezident v rozhovoru také poznamenal, že německé kancléřce Angele Merkelové přišly úroky v podobě kriminality.

Většina německých politiků odsoudila výtržnosti a především útoky na přistěhovalce. Nejmenší kritiku vůči demonstrantům, mezi nimiž byla i řada pravicových extremistů, z nichž někteří hajlovali, vyjadřuje Alternativa pro Německo (AfD).

Český prezident ve čtvrtek ovšem Merkelovou také ocenil, když o ní hovořil jako o osobnosti, jakých je v Evropě poměrně málo. "A Angela Merkelová, ať si o ní myslíme cokoli, je bezesporu výrazná osobnost," poznamenal Zeman. "Kdyby nahradila Jeana-Claudea Junckera (v čele Evropské komise), já bych se ani nezlobil," řekl prezident.

S šéfkou německé vlády, k jejíž migrační politice je velmi kritický, se český prezident má sejít při návštěvě Německa mezi 19. a 21. zářím. 

Témata:  Miloš Zeman Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy