Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA přestaly OSN platit peníze na migraci. Palestina i Hamás jsou vzteky bez sebe

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Ramalláh - Palestinské vedení dnes ostře odsoudilo rozhodnutí Spojených států přestat přispívat do programu OSN na pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě. Svým krokem Washington podle Saíba Irikáta, generálního tajemníka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, podporuje okupaci Palestiny Izraelem. Krok USA odsoudilo také radikální hnutí Hamás, lítost nad ním vyjádřil i samotný úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

V pátek americká vláda oznámila, že zastaví příspěvky do programu na pomoc palestinským uprchlíkům, jehož obchodní model a daňové praktiky jsou podle mluvčí ministerstva zahraničí USA "nenapravitelně chybné". Washington podle ní také nesl nepoměrně velkou finanční zátěž ve financování UNRWA.

"Naprosto odmítáme americké rozhodnutí a odsuzujeme jej," uvedl generální tajemník Irikát v noci na dnešek krátce poté, co americká diplomacie potvrdila informace již dříve zveřejněné listem The Washington Post. "Spojené státy nemají vůbec žádné právo, aby krádež palestinské půdy izraelskou okupací podporovaly a odsouhlasily," dodal.

Mluvčí radikálního hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, uvedl, že rozhodnutí uvrhlo vládu Spojených států do "pozice nepřítele našeho lidu a arabských a muslimských lidí".

Lítost nad rozhodnutím USA vyjádřil také úřad OSN pro palestinské uprchlíky. "UNRWA poskytuje základní servis palestinským uprchlíkům a přispívá ke stabilitě v regionu," uvedl dnes generální komisař Pierre Krähenbühl a vyzval další státy, aby mezeru ve financování zaplnily.

UNRWA má ročně k dispozici 1,1 miliardy dolarů (24,4 miliardy korun). Spojené státy dosud přispívaly do rozpočtu zhruba třetinou. Německo v pátek oznámilo, že svou pomoc agentuře OSN zvýší. Jordánsko už ve čtvrtek ohlásilo, že povede kampaň na získání fondů pro UNRWA a osloví i Ligu arabských států.

UNRWA, nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě, poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Témata:  USA uprchlíci Palestina

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy