Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barma rozluštila záhadu. Co se stalo na lodi duchů?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Neipyijto - Barmské úřady dnes rozluštily záhadu obestírající kontejnerovou loď, na jejíž palubě nebyl žádný náklad ani posádka. Plavidlo duchů, jak o lodi píšou média, za sebou původně táhl indonéský vlečný člun. V nepříznivém počasí se jej ale rozhodl zbavit, informoval server BBC.

Provozuschopná loď dlouhá 177 metrů uvízla tento týden na mělčině v oblasti Rangúnu, kde ji objevili místní rybáři. Na palubě nebyla ani posádka, ani náklad. Loď se jmenuje Sam Ratulangi PB 1600 a byla vyrobena v roce 2001.

Příslušníci barmského námořnictva, kteří se na plavidlo nalodili, zjistili, že v přední části jsou dvě lana. Usuzovali z toho, že "loď duchů" původně táhl remorkér.

Zanedlouho skutečně objevili asi 80 kilometrů od pobřeží Barmy tažnou loď s názvem Independence s 13 indonéskými námořníky na palubě. Od nich se dozvěděli, že jejich plavidlo "loď duchů" táhlo od 13. srpna a mělo v úmyslu ji dovézt až do továrny v docích v Bangladéši. Při bouři se nicméně několik lan přetrhlo, a námořníci se proto rozhodli loď pustit na volné moře.

Témata:  Barma lodní doprava

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy