Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok Afghánce v Amsterodamu byl teroristický čin, tvrdí úřady

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Amsterodam - Páteční útok nožem na dva Američany na hlavním nádraží v Amsterodamu byl teroristicky motivován, informovaly dnes místní úřady. Podle nizozemské veřejnoprávní stanice NOS byl útočníkem Afghánec s povolením k pobytu vydaným v Německu. Obě zraněné osoby jsou ve vážném stavu, nejsou ale v ohrožení života, sdělila nizozemská policie.

"Z prvního vyjádření podezřelého vyplývá, že měl teroristický motiv," uvedla amsterodamská radnice.

Útočníkem, kterého policisté na místě činu postřelili, byl podle vyšetřovatelů devatenáctiletý Afghánec. Nizozemská stanice NOS uvedla, že měl mladík povolení k pobytu vydané v Německu. Nyní je Afghánec v nemocnici, kde jej dnes vyslechla policie.

Mladý Afghánec na dva Američany zaútočil nožem v pátek krátce po poledni v podchodu v západní části amsterodamského hlavního nádraží. Policie útočníka následně postřelila. Střelba vyvolala na nádraží, na kterém v tu dobu byly tisíce turistů i místních, značnou paniku. Denně amsterodamským hlavním nádražím projde zhruba 250.000 lidí.

Německý list Die Welt upozornil, že afghánské radikální hnutí Tálibán ve čtvrtek vyzvalo k útokům na nizozemské vojáky. Reagovalo tak na chystanou soutěž karikatur proroka Mohameda, kterou vyhlásil krajně pravicový nizozemský politik Geert Wilders. Předseda Strany pro svobodu (PVV) mezitím soutěž, jejímž vyhlášením rozhořčil muslimy po celém světě, zrušil.

Témata:  Nizozemí

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy