Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky Iráčanů demonstrují za pitnou vodu i elektřinu, protesty rozhání policie

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Basra (Irák) - Stovky lidí dnes opět demonstrovaly na různých místech jihoirácké provincie Basra proti zkorumpovaným úřadům, nedostatku pitné vody i výpadkům elektřiny. Protestující zablokovali důležité komunikace včetně příjezdu na ropné pole, na mnoha místech zapalovali pneumatiky, informovala agentura AFP. Policisté proti některým demonstrantům použili slzný plyn.

Obyvatelé jihoirácké provincie Basra protestují proti vládě již několik týdnů, požadují především zlepšení činnosti státní správy a účinný boj s korupcí. Vadí jim výpadky elektřiny během letních veder, nedostatek kvalitní pitné vody i málo pracovních příležitostí.

V čele protestů stojí mladí Iráčané, podílí se na nich ale i kmenoví stařešinové. "Je nejvyšší čas, aby zodpovědní lidé, kteří svou práci nedělají dobře, byli pohnáni k zodpovědnosti," řekl agentuře DPA aktivista Murtadá Alí.

Více než stovka lidí dnes blokovala příjezd na jedno z ropných polí v provincii Basra. "Nedovolíme, aby se na ropném poli pracovalo, dokud nedostaneme čistou vodu... Máme toho dost," řekl agentuře Reuters Hasan Alí, jeden z organizátorů protestu. Nespokojené lidi policie rozehnala slzným plynem.

V pondělí by se měl v Bagdádu poprvé od voleb před více než třemi měsíci sejít parlament. Zákonodárný sbor se zatím neustavil kvůli obviněním ze zfalšování voleb a nařízenému přepočtení části hlasovacích lístků. V čele vlády v demisi zatím dál stojí premiér Hajdar Abádí.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy