Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojenecká armáda má v Afghánistánu nového velitele

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: marines.com **www.marines.com**

Kábul - Vrchní velení amerických sil a alianční mise Rozhodná podpora v Afghánistánu dnes převzal od Johna Nicholsona další americký generál Austin Miller. Ten dosud stál v čele vrchního velitelství amerických speciálních sil JSOC, takže dohlížel například na elitní námořní jednotky Navy SEALs nebo jednotky Delta Force.

"Čekají nás těžká rozhodnutí," řekl při dnešní ceremonii v Kábulu Miller. Podle něj je vojenský tlak nezbytný k vytvoření předpokladů pro politické usmíření v Afghánistánu.

Miller v minulosti několikrát sloužil v Afghánistánu a také v Iráku. Byl rovněž velitelem pozemních jednotek v bitvě o somálské Mogadišo z roku 1993, známé z filmu Černý jestřáb sestřelen.

Od nynějška velí Miller přibližně 16.000 vojáků NATO rozmístěným v Afghánistánu, tedy i těm českým.

V posledních měsících čelí alianční síly zesílené aktivitě extremistického hnutí Tálibán. Při útoku 5. srpna v okolí základny Bagrám zahynuli tři čeští vojáci. Češi tam mají za úkol mimo jiné kontrolovat místa, ze kterých v minulosti povstalci ostřelovali raketami základnu. Čeští vojáci působí také na základně kábulského mezinárodního letiště.

Miller přichází do čela spojeneckých sil v roce, kdy americký prezident Donald Trump představil novou důraznější strategii pro Afghánistán. Po letech stahování amerických vojáků z Afghánistánu to vedlo k opětovnému zvýšení jejich počtu z 8400 na nynějších zhruba 14.000. Mnoho z nich se má podílet na výcviku afghánské armády a policie. Americké speciální síly jsou však častěji nasazovány i v bojích.

Témata:  Afghanistán U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy