Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iránský konvoj v Sýrii byl bombardován. Stojí za úderem Američané?

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Nejméně osm provládních bojovníků, včetně jednoho Íránce, přišlo o víkendu o život při náletu na konvoj na jihu Sýrie. Incident se odehrál poblíž základny mezinárodní protiteroristické koalice pod velením Spojených států. S odkazem na sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o tom dnes informovala agentura AFP.

Při náletu, který se odehrál v noci ze soboty na neděli, podle SOHR přišli o život čtyři Syřané, jeden Íránec a další tři cizinci včetně Afghánců a Iráčanů.

"Konvoj íránských sil a jejich spojeneckých milicí zasáhlo bombardování, když projížděl kolem oblasti Tanfu," uvedl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. "Nevíme, zda letouny patřily mezinárodní koalici," doplnil.

Koalice se k nejnovějšímu náletu nevyjádřila. Základna v Tanfu se využívá při operacích proti teroristické organizaci Islámský stát, ale byla také využita při výcviku odpůrců vlády syrského prezidenta Bašára Asada.

V uplynulých letech se v okolí základny uskutečnilo několik náletů, které si vyžádaly oběti na životech. Operace se tehdy připisovaly mezinárodní koalici. Naposledy podle SOHR se u základny uskutečnil nálet v polovině června a zahynul při něm nejméně jeden syrský voják.

Koalice se s Ruskem, které je spojencem Damašku, již dříve dohodla na tom, že má v okruhu 55 kilometrů od základny v Tanfu platit klid zbraní.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si vyžádalo již nejméně 400.000 obětí na životech a přes 11 milionů obyvatel, což je polovina předválečné populace, musela opustit své domovy, z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do ciziny.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy