Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook už to přehání? Kvůli své definici terorismu blokuje i Deklaraci nezávislosti

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Ženeva - Společnost Facebook by měla zúžit svou příliš obecnou definici terorismu, která nyní vládám umožňuje na sociální síti svévolně blokovat legitimní opoziční skupiny a odporující hlasy. Provozovatele sociální sítě k tomu dnes vyzvala zvláštní zpravodajka OSN pro ochranu práv v boji proti terorismu Fionnuala Ní Aoláinová.

"Používání přespříliš širokých a nepřesných definic jako základu pro regulaci přístupu a využívání platformy Facebooku může vést k jejich diskriminačnímu uplatňování, nadměrnému cenzurování a svévolnému odmítání přístupu k službám Facebooku a jejich využívání," uvedla zpravodajka OSN.

Společnost Facebook byla v minulosti kritizována za to, že je nedostatečně transparentní ohledně vyhodnocování příspěvků na sociální síti, ale i za nedůsledné dodržování vlastních pravidel.

Společnost Facebook letos zablokovala například stránky francouzského, německého a rakouského identitárního hnutí bojujícího proti multikulturalismu, imigraci a údajné islamizaci. Z profilu jednoho texaského deníku však smazala například i příspěvek, který obsahoval výňatek z americké Deklarace nezávislosti. Algoritmus sítě totiž vyhodnotil jako projev nenávisti pasáž, která se vztahovala k označení amerických Indiánů jako nelítostných divochů.

Společnost Facebook ve svých zásadách mimo jiné uvádí, že bude "odebírat obsah, který pobízí k újmám v reálném světě, mimo jiné k fyzické, finanční nebo emocionální újmě". Na facebooku nepovoluje přítomnost žádné organizaci či jednotlivci angažovaným mimo jiné v teroristických aktivitách nebo organizovaném šíření nenávisti.

Teroristická organizace je podle Facebooku "jakákoli nevládní organizace, která se angažuje v předem promyšleném násilí vůči lidem nebo majetku s cílem zastrašit civilní obyvatelstvo, vládu nebo mezinárodní organizace za účelem dosažení politických, náboženských nebo ideologických cílů".

Témata:  Facebook terorismus OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy