Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté chtějí oslavovat okupanty z roku 1968 jako válečné veterány

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Moskva - Trojice ruských poslanců ruské komunistické strany předložila návrh přiznat sovětským účastníkům okupace Československa v roce 1968 status válečných veteránů.

Poslanci Jurij Sinělščikov, Nikolaj Kolomejcev a Sergej Rešulskij navrhují, aby se přiznání výhod válečných veteránů týkalo osob starších 67 let, které "projevily statečnost a pevnost při plnění vojenských povinností v podmínkách válečného stavu v ČSSR od srpna do listopadu 1968".

Cílem "vojensko-strategické operace Dunaj" bylo podle nich potlačení převratu v ČSSR, který s podporou západních zemí připravovala československá opozice.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.

Témata:  Rusko 1968 okupace 1968

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy