Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se mstil za urážky islámu. Oběti si v Amsterdamu vybral náhodně

islám
islám
Foto: Pixabay

Amsterdam - Devatenáctiletý Afghánec podezřelý z pátečního pobodání dvou Američanů na amsterodamském nádraží vyšetřovatelům řekl, že motivem jeho útoku byly urážky islámu. Oznámila to dnes nizozemská prokuratura. Mladík podle ní do Amsterodamu přicestoval se záměrem útočit a své oběti si vybral náhodně. Při výslechu zmínil jméno nizozemského krajně pravicového politika a známého odpůrce islámu Geerta Wilderse.

Muž, jenž měl podle nizozemského tisku povolení k pobytu vydané v Německu, ale podle prokuratury nehovořil o soutěži karikatur proroka Mohameda, kterou Wilders nedávno vyhlásil. Kontroverzní politik tím popudil muslimy na celém světě, soutěž nakonec z bezpečnostních důvodů zrušil. Islám jakékoli zpodobování proroka Mohameda zakazuje.

Mladý Afghánec na dva Američany zaútočil nožem v pátek krátce po poledni v podchodu v západní části amsterodamského hlavního nádraží. Policie útočníka následně postřelila. Střelba vyvolala na nádraží, na kterém v tu dobu byly tisíce turistů i místních, značnou paniku. Denně amsterodamským hlavním nádražím projde zhruba 250.000 lidí.

Nizozemské úřady již v sobotu uvedly, že útok byl patrně teroristicky motivovaný. Dodaly, že obě zraněné osoby jsou ve vážném stavu, nejsou ale v ohrožení života.

Témata:  Nizozemí Islám Geert Wilders

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy