Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západonilskou horečku hlásí i Chorvatsko, jeden nakažený zemřel

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Záhřeb - Západonilská horečka si letos vyžádala první oběť v Chorvatsku, kde bylo během letošního léta diagnostikováno 26 lidí nakažených touto nebezpečnou chorobou. V Srbsku, s nímž Chorvatsko sdílí část hranic, tato nemoc letos připravila o život už 21 osob.

O prvním úmrtí v Chorvatsku informoval server Index.hr s odvoláním na údaje chorvatského Ústavu pro veřejné zdraví (HZJZ). Podle tamních epidemiologů bylo několik případů nákazy západonilskou horečkou v Chorvatsku zaznamenáno i v minulých letech; přesné údaje ale neuvedli.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů.

Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Témata:  Chorvatsko nemoc komáři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy